Ilo kertoa, että Hermannin kerho oli täynnä innokkaita keskustelijoita ja kuulijoita, kun Vasemmistoliiton valtuustoryhmän vetäjä Veronika Honkasalo oli alustamassa keskustelun Stadin demokratiasta ja asukkaiden vaikuttamismahdollisuuksista.
Helsinki valmistautuu 9. huhtikuuta pidettävien kuntavaalien jälkeen uuteen johtamisjärjestelmään, jota tulee johtamaan pormestari ja neljä apulaispormestaria. Kuntavaalien tuloksella onkin todella vaikutusta. Helsingin suurin puolue tulee saamaan pormestarin paikan. Vasemmistoliitto asetti piirikokouksessa omaksi pormestariehdokkaaksi Paavo Arhinmäen. Vain Vasemmistoliiton selkeä vaalivoitto Helsingissä antaa vakuudet sille, että näiden pormestarien valinnassa Vasemmistoliitto on mukana. Pormestarimalli merkitsee sitä, että kaupungin johtamisessa nyt avoimesti tunnustetaan politiikan ja poliittisten valintojen merkitys. Tähän asti mm. kokoomus on usein piilottautunut virkamiesvalmistelun taakse, kun on tehty leikkauksia tai muita asukkaiden kannalta huonoja ratkaisuja.
Veronika kritisoi voimakkaasti sitä, että uudistukseen on oikeiston taholta voimalla ajettu myös demokraattisen valmistelun ja päättämisen kannalta tärkeiden lautakuntien määrän jyrkkä vähentäminen ja neljän superlautakunnan perustaminen, mikä keskittää helposti liikaa valtaa.
Toimialauudistus ravistelee rajusti myös kaupungin 40 000 työntekijää, koska oikeisto ajaa mm. eri toimintojen yhtiöittämistä, mikä oleellisesti muuttaa myös työntekijöiden asemaa ja turvaa.
Vasemmistoliitto onkin vaatinut valmistelussa useiden jaostojen muodostamista lautakuntien yhteyteen, jotta asioiden valmistelu ja päättäminen tulisi laajemmalle joukolle ja demokraattisemmaksi. Vasemmisto on esittänyt myös kaupunginosavaltuustojen perustamista, mutta se ei ole oikeiston vastustuksen vuoksi edennyt, vaikka olisi todellista lähidemokratiaa.
Nyt on tilanne, jossa on äärimmäisen tärkeää, että asukkaat osallistuisivat mahdollisimman aktiivisesti erityisesti omien alueidensa asioiden käsittelyyn. Valtakunnallinen hallituksen leikkauspolitiikka heijastuu suoraan myös kuntiin ja oikeisto on halukas leikkaamaan kunnallisia palveluja sekä yhtiöittämään ja sitten yksityistämään julkisia palveluja, kuten Palmian kohdalla.
Helsingin kuntapolitiikan tulevaisuuden kannalta on ratkaisevan tärkeää, millainen on Helsingin uusi strategia, jota jo valmistellaan ja joka lopullisesti käsitellään sitten uuden, vaaleissa valittavan kaupunginvaltuuston ensimmäisenä, todella isona asiana. Vasemmisto haluaa, että tulevan strategian linjauksia pohditaan alkavan vaalikamppailun yhteydessä Helsingin asukkaiden kanssa. Me haluamme kuunnella asukkaiden ehdotuksia. Helsingin Vasemmistoliitto onkin käynnistänyt kampanjan Kerro meille Helsinki www.kerromeille.fi, jossa voit tehdä esityksiä ja kertoa ideoita Stadin asioiden parantamisesta. Tietysti äärimmäisen tärkeää on kohdata ihmisiä toreilla ja tilaisuuksissa sekä kuunnella heidän ajatuksiaan.
Tapetilla Stadin asiat -keskustelusarjassa järjestettiin Hermannin kerholla syksyn aikana neljä eri tilaisuutta, joissa oli yhteensä noin 150 osallistujaa. Tämän innoittamana Pasilan-Vallilan Vasemmisto tulee jatkamaan sarjaa myös kohti kuntavaaleja.